دوشنبه، اسفند ۰۸، ۱۳۹۰

?Vad betyder Norges namn

Egentligen Norge betyder inte Norr-vägen utan Norr- avigen dvs. den bortre Norden:

Jordanes nämner de nordliga delarna av nuvarande Hålogaland (Helgeland) för adogiternas land. Hålogaland betyder egentligen ”Hel-log-e-land” (Aurora Borealis) dvs. ”den underjordiska gudinnan Nerthus himmelska eldland”. Namnet har anknytning med Nerthus dyrkan i Njartharlog (Tysnesön), där de sju Nerthus dyrkande stammar samlades för Nerthus årliga fest och kult. Namnet Hålogeland har anknytning med samiska revontulet (rävselden). Då upptäcker man att namnet Thule (norr på gamla iriskan) har egentligen betytt den nordliga eldens land på samo-finska språket.

Jordanes berättelse av adogiternas land (”man berättar om adogit att detta folk vid midsommartid under 40 dagar och nätter har oavbrutet dagljus, men vid vintersolståndet under lika många nätter och dagar”) visar att namnet adogit är en variant av engelskan ado-get dvs. renjägare. Samma folk har namnet nuitoner (samiska nåjder) hos Tacitus, som nämner dem tillsammans med avionerna (i ett avigt land boende folk). De är två av de sju nordliga Nerthus dyrkande stammarna i Tacitus rapport. Jordanes nämner de sydliga norrmännen vid namn suetidi (sjöfolket= vikingar) och lägger till att danerna har samma ursprung som suetidi; men i Jordanes rapport har forskarna felbedömt suetidi som suehans (svenskar).

Då har Norges namn ursprungligen varit Norr-avige-n eftersom Nordpolen inte har varit något mål till forntidens sjöfarare, som kan orsaka namngivningen Norvägen; men norra delar av Norge har egentligen varit norr-aviga landet. Både de grekiska och romerska namnen Hyperborea (övernordliga landet) och Ultima Thule (det bortre landet som ligger uppe i norr) tyder på denna härstämning av Norges namn:

Odet Norr har sin rot i ner, och hos de forntida grekerna har Hyperborea (övernordliga landet) varit ett avigt land norr om jordklotet.

Ett annat bevis på att Skandinavien som ett ytterst land är namnet Atlantis (Out-lant-is) eftersom det har varit Ancylus- sjön som ett stort tsunami drunknad fastlandet mellan Skandinavien och Danmark. Danmark som har betydelsefulla betydelsen ”vattenbeskjölt land” i detta sammanhang.

هیچ نظری موجود نیست: